Muziekvereniging Tubantia is op 6 juli 1926 officieel opgericht als mond- accordeonvereniging in de Indische buurt. Al snel kwamen daar tamboers bij, later uitgebreid met signaaltrompetten en piccolofluiten als zogenaamde kleine staf. Er werden vele successen behaald door de op 6 mei 1932 Koninklijk goedgekeurde mondaccordeonvereniging. Vanaf 1950 kwam de kleine staf ook als een zelfstandige drumband uit en deed mee aan concoursen.

In 1959 werden de mondaccordeons definitief aan de wilgen gehangen. Voor de drumband werd toen gekozen voor een volledige G/D-bezetting, trompetten met één ventiel, die later werd uitgebreid met sousafoons, concertfluiten en lyra’s. In deze hoedanigheid bouwde de vereniging aan haar toekomst en kwam al vrij snel in de hoogste divisie uit.

Vele concoursen en kampioenschappen werden door de vereniging met het hoogste aantal punten afgesloten. Zo werd in 1970 de gouden medaille behaald tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en in 1990 en 1991 werd zij kampioen in haar afdeling tijdens de ANUM-kampioenschappen.

Voor veel mensen in Amsterdam Oost en ook ver daarbuiten is Tubantia een begrip en klonk hun muziek vaak door de straten.

In maart 2007 werd naast het G/D-korps een bigband opgestart, die is uitgegroeid tot een volwaardige bigband die hier te vinden is. In 2016 werd het 90 jarig jubileum gevierd.